Какво да правим със „Старите кучета“?!?…

При вас има дългогодишен служител, който вече има собствена „глава“ в историята на компанията, превърнал се е във ваше второ семейство, трудно ви е да си представите организацията без него.

Той подава молба за напускане.
Защо се случва това?

Според някои глобални проучвания около 40% от служителите планират да сменят работата си до половин година, 69% са пасивно търсещите, а продължителността на работа в една компания е средно 4.6 години. На фона на повишаващите се изисквания към кандидатите и трудностите при намирането на качествени, висококвалифицирани служители, тези цифри звучат плашещо за всеки работодател.

В основата на решението за напускане биха могли да седят няколко основни фактора – един или комбинация между тях. „Зацикляне“ в рутината, стресът, липсата на перспективи за развитие, заплащането, неразбирателство с колеги или прекия ръководител, са сред най-често срещаните причини, водещи до стъпката „раздяла“ с работодателя.

Какво да правим със „старите кучета“?

Огледайте се за сигналите – най-често те се изразяват в ниско ниво на мотивация и енергия, забравяне на задачи, закъснение в сроковете, затруднение в изпълнението дори на рутинни задължения, критичност и раздразнителност, апатия. Ако не се касае до личен или здравословен проблем, тук червената лампа светва.

Обучавайте служителите си, надграждайте уменията им, квалифицирайте ги, нека чувстват, че се развиват, че стават по-добри и по-ценни.

Дайте на дългосрочния служител разнообразие. Ако има възможност – повишете го. Ако структурата е плоска – развивайте го хоризонтално. Давайте му нови отговорности, променете задачите му. Не го оставяйте да влиза в омагьосания кръг на еднообразието.

Похвалете го. Често се случва така, че грешките в работата се обсъждат и порицават, но за сметка на това, наистина доброто представяне не се коментира. Нека когато работата е свършена безупречно да става ясно, че това не е останало незабелязано.

Обикновено когато става въпрос за дългогодишни служители, факторът възнаграждение не е с най-голяма тежест при вземането на решение за напускане, но въпреки това не бива да се пренебрегва. Ако имате възможност да бонусирате – направете го, ще се оцени!

Време за почивка! Нормално е да изисквате представяне на високо ниво, но това не може да се случва 12 часа на ден, всеки ден и да не доведе до спад в мотивацията и ефективността.

Важно е да помним, че дългосрочното „обвързване“ с компанията е двупосочен процес. Очакванията служителят да работи максимално дълго при нас зависи от това колко силни аргументи ще му бъдат дадени, за да остане.

Please follow and like us:
error

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *