Uncategorized

Какво да правим със „Старите кучета“?!?…

При вас има дългогодишен служител, който вече има собствена „глава“ в историята на компанията, превърнал се е във ваше второ семейство, трудно ви е да си представите организацията без него.

Той подава молба за напускане.
Защо се случва това?

Според някои глобални проучвания около 40% от служителите планират да сменят работата си до половин година, 69% са пасивно търсещите, а продължителността на работа в една компания е средно 4.6 години. На фона на повишаващите се изисквания към кандидатите и трудностите при намирането на качествени, висококвалифицирани служители, тези цифри звучат плашещо за всеки работодател.

В основата на решението за напускане биха могли да седят няколко основни фактора – един или комбинация между тях. „Зацикляне“ в рутината, стресът, липсата на перспективи за развитие, заплащането, неразбирателство с колеги или прекия ръководител, са сред най-често срещаните причини, водещи до стъпката „раздяла“ с работодателя.

Какво да правим със „старите кучета“?

Огледайте се за сигналите – най-често те се изразяват в ниско ниво на мотивация и енергия, забравяне на задачи, закъснение в сроковете, затруднение в изпълнението дори на рутинни задължения, критичност и раздразнителност, апатия. Ако не се касае до личен или здравословен проблем, тук червената лампа светва.

Обучавайте служителите си, надграждайте уменията им, квалифицирайте ги, нека чувстват, че се развиват, че стават по-добри и по-ценни.

Дайте на дългосрочния служител разнообразие. Ако има възможност – повишете го. Ако структурата е плоска – развивайте го хоризонтално. Давайте му нови отговорности, променете задачите му. Не го оставяйте да влиза в омагьосания кръг на еднообразието.

Похвалете го. Често се случва така, че грешките в работата се обсъждат и порицават, но за сметка на това, наистина доброто представяне не се коментира. Нека когато работата е свършена безупречно да става ясно, че това не е останало незабелязано.

Обикновено когато става въпрос за дългогодишни служители, факторът възнаграждение не е с най-голяма тежест при вземането на решение за напускане, но въпреки това не бива да се пренебрегва. Ако имате възможност да бонусирате – направете го, ще се оцени!

Време за почивка! Нормално е да изисквате представяне на високо ниво, но това не може да се случва 12 часа на ден, всеки ден и да не доведе до спад в мотивацията и ефективността.

Важно е да помним, че дългосрочното „обвързване“ с компанията е двупосочен процес. Очакванията служителят да работи максимално дълго при нас зависи от това колко силни аргументи ще му бъдат дадени, за да остане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *