Employer Branding – как да изградим атрактивен работодателски имидж?

 

Като потенциални кандидати за работа ние винаги се стараем да изпъкнем сред конкуренцията, за да привлечем вниманието на желаните работодатели. За тази цел често трябва да отговаряме на определени изисквания за образование, професионална квалификация и др. Монетата обаче има две страни и все по-популярно става схващането, че организациите, в качеството си на работодатели, също трябва да се грижат за своя имидж, за да привлекат най-добрите таланти, защото именно те са тайната към успеха на организацията. Тук се появява и понятието Employer Branding – това е атрактивният корпоративен имидж, който да повлияе позитивно върху желаните кандидати при избора им на работодател.

Employer Branding-ът трябва да бъде разглеждан като цялостен процес и като такъв той се състои от следните ключови стъпки:

1. Анализ: В тази първа фаза организацията се стреми да събере необходимата информация, на базата на която да изгради своя работодателски имидж. Това може да бъде информация за нуждите и ресурсите на организацията, особеностите и изискванията на целевата група и състоянието на пазара.

2. Employer Value Proposition или “визитната картичка” на организацията: В тази фаза работодателите изграждат желания облик на своята марка – условия на работа, характеристики, които положително отличават организацията, възможности за развитие и др. Employer Value Proposition представя всичко, което организацията предлага в качеството си на работодател.

3. Избиране на подходящите инструменти: Разбира се, за да изградят атрактивен и отличаващ се имидж, организациите трябва да подберат подходящите (според собствените нужди и ресурси и според очакванията на целевата група) инструменти. Те биват инстументи на вътрешния и външен Employer Branding

  • Инструментите на външния Employer Branding имат за цел да привлекат нови таланти, да откроят организацията сред конкуренцията на пазара и да представят по атрактивен начин работодателския бранд. Типични примери за такива инструменти са подходящи комуникационни канали (LinkedIn, Facebook, Instagram и др.), кариерни изложения, стажантски програми за студенти и ученици, и др.
  • Инструментите на вътрешния Employer Branding се използват за изграждането на ефективна организационна култура, базирана на доверие, прозрачност и удовлетворяване на нуждите на настоящите служители. Тези инструменти обикновено включват иновативни програми за управление и развитие на персонал, гъвкави алтернативи на стандартния пълен работен ден, team building мероприятия и др.

Освен всички тези стандартни инструменти, които са се доказали като ключови в изграждането на корпоративния имидж, организациите трябва да заложат и на такива инструменти, които могат да покажат чара и идентичността на компанията, като се фокусират върху нейните специфики. За работодателите е важно да идентифицират онези малки особености, които могат да накарат организацията да изпъкне, например:

  • Pet friendly office или допускането на домашни любимци на работното място
  • Фитнес в офиса
  • Нови и интересни team building практики
  • Open air office space или иначе казано открити пространства, адаптирани за работа навън при подходящо време…

 

4. Прилагане в действие: Идва ред и на последната фаза! След като вече са идентифицирани и/или създадени най-подходящите инструменти, които да отразяват същността на организацията и да я откроят сред конкуренцията на пазара, е време магията да започне.

 

В надпреварата за таланти е от голямо значение Employer Branding стратегията на компаниите. Ефективното й изграждане може да се окаже ключът към успеха на организацията. Въпреки средствата, които трябва да бъдат инвестирани във всяка една от фазите на този процес, неговата добавена стойност може да изстреля организацията ви сред фаворитите на пазара!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *