Работа и почивка – неочаквано добра комбинация!

 

Август чука на вратата и е време за заслужена почивка! Събитията от последните месеци са само още една причина да потърсим местенце и време за отдих, забавления с приятели и дългоочакван релакс. Разбира се, ситуацията, в която се намираме, ще наложи някои промени в плановете ни за лятната почивка, но, хей, има и нещо вълнуващо и приключенско и в спонтанните промени (разбира се, нека не забравяме, че на първо място трябва да пазим своето здраве и това на околните!).
Въпреки че “отпуск” може да бъде синоним на загърбване на всички досадни задължения и откъсване от (понякога) натоварващата работна среда, много хора нямат възможността да оставят настрана задълженията и трябва да намерят начин да обединят работата и удоволствието. В този материал ще ви дадем три ценни съвета за това как да обединявате работните задължения и забавленията по време на почивка, без едното да бъде за сметка на другото. Ето ги и тях:

1. Подгответе се предварително – за да улесните работния процес и да си спестите време, можете да подготвите необходимите ви ресурси (доколкото е възможно) като например работни материали, списък с важните за конкретните задачи контакти, приоритизиране по важност и краен срок на проектите, върху които ви предстои да работите. Така ще можете ефективно да инвестирате времето си в същинското изпълняване на задачите и разрешаването на новопоявилите се такива и ще успеете час по-скоро да се завърнете към събирането на тен на плажа в компанията на любимите хора или приятно четиво.

2. Не се ангажирайте прекалено – с други думи не се ангажирайте с повече задачите, отколкото бихте били в състояние да свършите. Това е важно не само за вашия собствен комфорт, но и за предотвратяването на евентуални конфликти на работното място. Обсъдете вашата натовареност с прекия ви ръководител, за да уточните очакванията и на двете страни за работата, която предстои и би могла да бъде свършена. По този начин ще имате ясна представа за очакванията към вас и за това колко работа ви очаква по време на почивката. Това от своя страна ще допринесе за по-ефективното планиране на времето за работа и по-лесното справяне с недоволството и стреса.

3. Разграничавайте работата от почивката – въпреки че работата ще намери своето място в графика ви за почивка, направете така че тя да не краде много от вашето време и да не се превръща в основен обект на вниманието ви. Важно е да определите време, в което концентрирано и ефективно да се заровите в задачите за деня, но също така е важно след “края на работния ден” да се потопите също толкова отдадено в любимите си занимания и времето с приятна компания.

Комбинацията от работа и почивка може би не звучи примамливо, но с малко дисциплина, добра организация и планиране добрият резултат ще е на лице. Въпреки че ни се иска поне за малко да загърбим досадните задължения и да не мислим за работа, това невинаги е възможно и случаите, в които се налага да работи дори и по време на почивка, нека направим така, че работата да не краде от удоволствието и от пълноценното време за почивка в приятна компания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *